10 dôvodov, prečo je Prusa lepšia ako Bambu

Áno, čítate správne. A hovoríte si: "Čo to je za blbosť, zase? Průša predsa zaspal, ušiel mu vlak aj parník, sklamal nás. Bambule sú rýchlejšie, lacnejšie a jednoducho lepšie." Také hlasy znejú naprieč facebookovými skupinami, diskusnými fórami, a počúvame ich tiež naživo v našej predajni. My sa ale nebojíme vydať sa proti prúdu, a tak sme spísali zoznam desiatich dôvodov, prečo vybrať 3D tlačiareň od Prusa Research namiesto od Bambu Lab

Takmer pred rokom sme sa tu na blogu porovnávaniu oranžovej so zelenou venovali prvýkrát. Tentokrát už teda vynecháme úvahy o filozofiách a ekosystémoch, preskočíme stokrát pomleté ​​témy ako rýchlosť, Open Source, podpora a pod., a ukážeme si 10 konkrétnych bodov, v ktorých má Průša navrch oproti svojej čínskej konkurencii. (Alebo aspoň mal v polovici mája 2024, kedy bol tento zoznam spísaný.)

1. Tlačové profily

V Bambu Studiu nájdeme síce pripravené profily pre Bambu filamenty, pokiaľ však chceme použiť iný materiál, sme odkázaní na generické profily alebo zdĺhavý kalibračný proces. Naproti tomu PrusaSlicer je známy tým, že obsahuje predpripravené a otestované profily pre množstvo konkrétnych druhov materiálov od rôznych značiek. Ide napríklad o profily pre PC-CF, mäkké varianty TPU, PCTG a ďalšie užitočné materiály.

2. Možnosť manuálne donastaviť výšku prvej vrstvy

MK4 a XL, rovnako ako všetky modely Bambu tlačiarní, používajú trysku a loadcell senzory na automatické nastavenie prvej vrstvy. Obe značky si v tejto disciplíne vedú veľmi dobre a výšku prvej vrstvy vo väčšine prípadov spoľahlivo trafí. Občas sa ale stane, že by sa hodilo offset prvej vrstvy manuálne doladiť. To ale Bambu Lab neumožňuje, zatiaľ čo u MK4 aj Prusa XL stačí dlhé stlačenie rotačného tlačidla počas tlače a upravenie hodnoty jeho otáčaním.

3. Nastavenia v Prusa Connect

Prusa Connect je cloudové riešenie pre vzdialený prístup k tlačiarňam. Obsahuje funkciu Užívateľské tímy, ktorá umožňuje prizvať iných užívateľov do skupiny, a definovať im práva (Len čítať/Používať/Spravovať). V sekcii Štatistiky tiež nájdeme graf vyťaženia tlačiarne, alebo graf zhrňujúci druhy tlačených materiálov a ich spotrebu.

4. Toolchanger a 5 filamentov miesto 4 

Prusa XL, rovnako ako MMU3, umožňujú kombinovať v jednom výtlačku o jednu farbu viac ako AMS, či AMS Lite. A to sa tiež počíta :).

5. Úspornejšie a rýchlejšie multi-materiál

Zatiaľ čo tlačiarne Bambu Lab vedia ľahko spotrebovať viac materiálu na čistenie trysky, než na samotný výtlačok, MMU3 je oveľa úspornejší, vďaka vyladenému spôsobu výmeny vlákna vysunutím, oproti odrezaniu a vytlačeniu zvyšku. Prusa XL, ako toolchanger, potom samozrejme nevysúva filament nikdy a za ideálnych podmienok nepotrebuje ani čistiacu vežu. Odpad z výmeny filamentu pri tlači je teda nulový.

 

 

6. MMU lepšie prispôsobené pre abrazívne materiály

Podávacie kolieska v AMS sú vyrobené z plastu, podliehajú teda opotrebovaniu a nie sú vhodné na tlač abrazívnych materiálov. Naproti tomu podávacie kolieska v MMU3 od Prusi sú klasické kovové. Na prúši tak môžeme bez obáv tlačiť dnes tak obľúbené materiály ako PETG-CF alebo PA-CF (nylon s karbónovými vláknami) v kombinácii s odlišným materiálom na podporu.

7. Detekcia upchaté trysky

Citlivý loadcell senzor v Prusove Nextruder od poslednej firmvérovej aktualizácie slúži tiež na detekciu upchaté trysky. Zachytí totiž zvýšený nápor, ktorý vznikne, keď filament tlačený do trysky nevyteká von. Tlačiareň potom pozastaví tlač a upozorní používateľa, zatiaľ čo tlačiarne od Bambu tlačia veselo ďalej.

8. Makro pre manuálnu výmenu filamentu

Nemáte AMS, ale chcete si vymeniť filament počas tlače manuálne? Tak to musíte pozastaviť tlač a manuálne stlačiť "unload". A potom zase "load" pre zavedenie novej struny, a mžourat dozadu na trysku, či z nej materiál vyteká. U dnes už archaickej prešovky MK2S, rovnako ako u všetkých novších modelov, nás týmto procesom prevedie elegantné makro zobrazujúce inštrukcie na LCD.

9. Postupné nastavenie rýchlosti tlače

Vďaka ovládaniu založenému historicky na použití rotačného enkódera je rýchlosť tlače u všetkých tlačiarní od Prusa Research nastaviteľná po jednotkách percent, namiesto pred-definovaných skokov.

10. Kvalitnejšie tlačové pláty

Podľa našej skúsenosti vydržia tlačové pláty od Pruse dlhšie. Pomalšie sa opotrebovávajú najmä textúrované pláty, ktorých nástrek sa nezlúpáva ani pri tlači mäkkého TPU bez separačnej vrstvy. Cenovo pritom tlačové pláty oboch výrobcov stoja zhruba rovnako.