Konvertovať z GCODE do STL

Zaujímalo vás niekedy, či by sa dalo previesť hotový GCODE súbor späť na STL model? Tento proces samozrejme nie je niečo, čo by 3D tlačiar bežne potreboval.Povedomie o ňom sa ale môže hodiť.

Prečo by som to robil?

Predstavte si napríklad, že nájdete na starej SD karte gcode naslicovaný pre vašu starú 3D tlačiareň, a vy by ste si ho chceli skúsiť vytlačiť na tej novej. Pôvodný 3D model samozrejme dohľadať nemôžete, vo chvíli keď to potrebujete, a tak si spomeniete, že by išla vyskúšať táto metóda.

Alebo napríklad chcete vytvoriť model hexagonálnej mriežky, či dekoráciu s motívom hilbertovej krivky. Pre začiatočníka môže byť modelovanie týchto vzorov v CAD programe ťažké, a pritom v sliceri je to otázka niekoľkých kliknutí. Stačí vybrať príslušný druh výplne, nastaviť požadovanú hustotu, a potom nastaviť počet vrchných (a/alebo spodných) plných vrstiev na 0.

 

Service_icons TIP: V Prusa Slicere je možné takto vytvorený model rovno vyexportovať ako OBJ
(avšak nie priamo ako STL).

 

Ako na to?

V prípade jednoduchších modelov (ako je ten na obrázku), nie je pre úspešnú konverziu potrebné nič extra. Ak používate Prusa Slicer, môžete na gcode klasicky poklepať myšou a otvoriť jeho vizualizáciu v programe Prusa Slicer G-code viewer. Tu potom kliknete na menu Súbor a zvolíte Exportovať Trasy extruderu ako OBJ.

OBJ patrí medzi formáty, s ktorými väčšina slicerov vie natívne pracovať, môžete ho teda rovno importovať. Nechajte ho len opraviť algoritmom, ktorý zacelí otvorené hrany. S takto vytvoreným modelom potom môžete bežne pracovať, a exportovať ho ako STL alebo 3MF projekt.

Ako na to inak?

Vyššie popísaný proces je ten najjednoduchší, pri zložitejších modeloch by ale trvalo opravovanie OBJ modelu do nekonečna. Zoznámte sa teda s webom gcode2l.com. Jedná sa o online nástroj, ktorý dokáže s g-kódovými dátami pracovať komplexnejšie. Jeho výhodou je bezplatná prevádzka, užívateľská prívetivosť a slušná efektivita.

V neplatenej verzii máte pre spracovanie vášho súboru k dispozícii 4GB pamäte a 5 minút času, vliezť sa do týchto limitov vám pomôže nastavenie rozlíšenia a miery zjednodušenia modelu. Zjednodušenie modelu je kľúčové, v neplatenej verzii teda nemožno očakávať vyrenderovanie všetkých detailov. Po dokončení rekonštrukcie si môžete pomocou vstavaného 3D prehliadača prezrieť výsledný súbor STL.

Obmedzenie

Ako vás už určite napadlo, prevádzanie gcode na stl prináša množstvo obmedzení. Do vygenerovaného modelu sa započítajú všetky pomocné štruktúry, ako golier a podpery. V zložitých modeloch vzniknú artefakty, a samozrejme tolerancie modelu budú rozhodené. Aj takto hrubo zrekonštruovaný model ale môže poslúžiť napríklad ako vzor na opätovné vymodelovanie originálu v CAD programe.