Trpezlivosť a učenie sa z vlastných chýb alebo tipy pre kvalitné 3D výtlačok

Poznáte to známe porekadlo "Aj majster tesár sa niekedy utne?" Domnievame sa, že to často naozaj platí. Na našom blogu sme už skôr zverejnili článok s chybami pri 3D tlači a ako ich napraviť. Sú to najčastejšie problémy, s ktorými sa pri 3D tlači môžete stretnúť. Skúsený tlačiar ich väčšinou už pozná a dokáže si s nimi poradiť. Avšak aj po rokoch praxe sa môže stať, že vás 3D tlačiareň respektíve materiál nemilo zaskočí a prekvapí. Zameriame sa teraz na naše konkrétne skúsenosti a poznatky z praxe. Pretože ako hovorí ďalšie porekadlo - chybami sa človek učí.

„Keď sa mi výtlačok nepodarí podľa predstáv, začnem vždy premýšľať nad tým, čo daná tlačiareň potrebuje a ako sa pohrať s nastavením. Nedokážem ani povedať, ktorý materiál sa mi tlačil najhoršie. Proste každý potrebuje svoje. Rovnako ako každá tlačiareň potrebuje svoje. som totiž za dobu, keď tlačím, pochopil, je to, že naozaj v minimálnom percente prípadov by za pokazený výtlačok mohla vada materiálu," - skúsenosti bývaleho kolegu Františka Mikuša

Pri každej tlači berie do úvahy hrúbku modelu, rýchlosť tlače, teplotu a ďalšie premenné a samozrejme upravuje podľa potreby. Môže sa tiež stať, že sa tryska s konkrétnou farbou rovnakého výrobcu bude na rozdiel od farieb ostatných upchávať. Väčšinou to ľahko vyrieši upravenie teploty. Konečný vzhľad modelu je možné ovplyvniť aj správnym postprocessingom.

Pravdou však je, že napríklad materiál PMMA od Devil Design sme naozaj dlho ladili, kým sa dal model považovať aspoň za obstojný. Spočiatku sa vôbec nedarilo. Či už išlo o teploty alebo chladenie, všetko malo veľký vplyv na výsledný výtlačok. Predchádzajúce skúsenosti chýbali a preto trvalo, kým sme boli s modelom spokojní. Vyplatila sa jednoducho trpezlivosť.

 

PMMA Devil Design ; zľava: teplota 225 °C, teplota podložky 100 °C, ventilátor 45 % / teplota 225 °C, teplota podložky 110 °C, ventilátor 20 % / teplota 225 °C / teplota podložky 110 °C a ventilátor 0 % 

Ďalším problémom môže byť zaistenie dostatočnej priľnavosti k podložke pri špeciálnych materiáloch. V tomto smere sa nám osvedčilo Magigoo.

Dôležité je tiež nezabúdať na správne skladovanie a vlhkosť. Materiál často stačí vysušiť. Sú to dôležité drobnosti, ktoré sa však oplatí nepodceňovať.

 

                                                                                                                        Rovnaký materiál, rovnaký dizajn výtlačku, iná tlačiareň a iné nastavenia